In deze landen kun je je dashcam beter niet gebruiken

Gebruikersavatar
MINIf57JCW
NMC Staff
NMC Staff
Contacteer:
Locatie: Wijchen
Berichten: 530
Lid geworden op: 17 jan 2006, 19:42
Nederland

In deze landen kun je je dashcam beter niet gebruiken

07 sep 2020, 10:38

Met een dashcam kun je ongelukken, prachtige routes en dronken Russen filmen. Dat laatste heeft het internet ons geleerd. Maar afhankelijk van het land waarin je rijdt, kan een dashcam je ook in problemen brengen.

De wetgeving omtrent dashcams wisselt per land en vaak is niet duidelijk wat er nu wel en niet mag. Weet jij bijvoorbeeld hoe het met onze buurlanden zit? Of in welk land zelfs het bezit van een dashcam al verboden is? Laten we samen een roadtrip door Europa maken.

Duitsland
Wil je opscheppen over je snelheidsrecord op de Duitse autobahn? Zorg er dan voor dat mensen en nummerborden niet herkenbaar in beeld komen. Schending van de privacy weegt zwaar in Duitsland.

België
Het beeldmateriaal is alleen voor eigen gebruik, want zonder toestemming van de gefilmde personen mag je de video niet publiceren. Wanneer je beelden van een ongeval als bewijs wilt gebruiken, moet je dat direct vertellen aan de betrokkenen.

Luxemburg
Goedkoop tanken in Luxemburg wordt een stuk duurder als je op de bon wordt geslingerd voor dashcamgebruik. Je mag een dashboardcamera wel meenemen, maar niet gebruiken.

Frankrijk
Net als in andere landen, mag de dashcam het zicht niet belemmeren en dien je de privacy van je medeweggebruikers te respecteren. Wil je beelden gebruiken als bewijs, dan moet je ze aan de Franse politie overhandigen.

In deze landen kun je je dashcam beter niet gebruiken:

Zwitserland
In Zwitserland is het ingewikkeld. Het gebruik van een dashcam is niet verboden, maar er zitten wel haken en ogen aan. Zo moet je in de eerste plaats een legitieme reden hebben om te filmen – zomaar voor de lol is geen goed excuus. Ten tweede moeten alle mensen in beeld weten dat ze gefilmd worden, en dat is niet realistisch. Bovendien mag je alleen korte fragmenten vastleggen en niet honderden kilometers natuurpracht (en alle auto’s en mensen die je onderweg tegenkomt). Wij zouden de dashcam wegstoppen.

Hongarije
In Hongarije zijn de regels vreemd: je mag een dashcam gebruiken voor privédoeleinden, maar verdere uitleg uitbreekt. En de video zelf moet van slechte kwaliteit zijn, dus met een lage resolutie en stotterend beeld. Veel dashcams zijn zo in te stellen, maar of dat de moeite waard is …

Griekenland
Hier zijn de regels bovenal vaag. Alles meer dan filmen voor privégebruik is in Griekenland vragen om gedoe. En als je op vakantie bent, zit je niet te wachten op gedoe.

Oostenrijk
In Oostenrijk moet je voorzichtig zijn. Tot voor kort kreeg je een boete als er een dashcam achter je voorruit zat, ook als-ie uit stond. Tegenwoordig zijn er strenge regels voor vaste camera’s die de openbare ruimte filmen, maar volgens de Oostenrijkse autovereniging ÖAMTC zijn deze regels niet van toepassing op dashboardcamera’s. Dus haal zo nu en dan je dashcam tevoorschijn. Maar publiceer de beelden niet. Een gezicht of nummerbord dat herkenbaar is, kan leiden tot een boete van maximaal 10.000 euro.

Portugal
Portugal is heel streng: zelfs het bezit van een dashcam is verboden. De camera mag dus niet op de bijrijdersstoel liggen, of in het dashboardkastje, of diep in de kofferbak. Wat moet je doen als je door Spanje bent gereden, een land zonder strenge dashcamregels, en je arriveert bij de grens met Portugal? Je dashcam achterlaten? Wie het weet, mag het zeggen.

In deze landen is een dashcam toegestaan
Nederland is een van de vele Europese landen waarin een dashcam is toegestaan, mits de camera het zicht van de bestuurder niet belemmert en je alle gezichten en nummerborden blurt voordat je de beelden publiceert.

De lijst van dashcam-vriendelijke landen is als volgt: Albanië, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Denemarken, Estland, Finland, Georgië, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Macedonië, Malta, Moldavië, Montenegro, Nederland, Noorwegen, Oekraïne, Polen, Roemenië, Servië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Turkije, het Verenigd Koninkrijk en Zweden.

Bovenstaande informatie was actueel op 1 juli 2020.
The Most Dangerous Combination Since Nitro and Glycerine!
Afbeelding
MINI (F57) John Cooper Works Cabrio & MINI Cooper (R50)

Terug naar “Dash cams”