De nieuwe MINI familie: volledig elektrisch

Website, plaatjes, spy-shots, reclame, magazines, TV-series, films, de krant etc. over MINI.
Gebruikersavatar
MINIf57JCW
NMC Staff
NMC Staff
Contacteer:
Locatie: Wijchen
Berichten: 530
Lid geworden op: 17 jan 2006, 19:42
Nederland

De nieuwe MINI familie: volledig elektrisch

02 sep 2023, 13:44

MINI zet vol overtuiging in op volledige elektrificatie van zijn modellen. Op de IAA autoshow in München (5 – 10 september 2023) staan de eerste twee leden van deze nieuwe MINI familie in de schijnwerpers: de elektrische MINI Cooper en de elektrische MINI Countryman.

Als 3-Deurs model van alweer de vijfde generatie valt ook de volledig elektrische MINI Cooper op door kenmerkend MINI design en een Go-Kart gevoel in druk stedelijk verkeer. De nieuwe generatie MINI Countryman heeft grotere afmetingen en biedt meer interieurruimte, maar ook meer comfort en veiligheid, ook buiten de gebaande wegen dankzij zijn vierwielaandrijving. De nieuwe MINI Countryman is eveneens leverbaar met een volledig elektrisch aandrijving. Beide nieuwkomers staan daarmee garant voor emissievrij rijden, maar benadrukken ook de unieke positie van MINI in zijn segment dankzij de combinatie van design, geavanceerde aandrijftechnologie en een fascinerende digitale ervaring. In april 2024 voegt het derde lid zich toe aan de nieuwe MINI familie: de MINI Aceman, de Crossover in het premium compacte segment.

“De onverminderde vraag naar emissievrije voertuigen vormt voor ons de bevestiging dat we het juiste pad hebben gekozen op weg naar een volledig elektrische toekomst. Het toont ook aan dat onze wereldwijde MINI community openstaat voor elektrische mobiliteit en ik heb er het volste vertrouwen in dat de nieuwe generatie MINI modellen meer mensen zal inspireren. Dankzij onze elektrische Go-Kart feeling, een fascinerende gebruikerservaring en een verantwoorde instelling is de nieuwe MINI familie op het lijf geschreven voor in en om de stad levende doelgroepen wereldwijd”, stelt Stefanie Wurst, Head of MINI.

Consequente versterking van het volledige elektrische modellengamma.
Sinds de nieuwe start van het merk rond de eeuwwisseling heeft MINI zich niet alleen ontwikkeld tot een premium model, maar heeft het merk zichzelf bovenal constant opnieuw uitgevonden zonder originele en traditionele waarden te verliezen. Deze consequente ontwikkeling en het vermogen om geregeld nieuwe trends te zetten heeft wereldwijd een grote fantasie voor MINI opgeleverd. Op weg naar een volledig elektrisch merk presenteert MINI nu twee van zijn meest belangrijke modellen.

De nieuwe modellen bieden emissievrije mobiliteit aan en maken het voor MINI rijders mogelijk om hun auto aan te passen naar hun verschillende levensstijlen en vereisten. Het voor MINI kenmerkende creatief benutten van de ruimte zorgt voor maximale flexibiliteit en maakt een hoge mate van personaliseren van het interieur mogelijk. De gebruikerservaring maakt een technologische reuzensprong met het MINI Operating System 9, dat is geoptimaliseerd voor touch- en spraakbediening. Het unieke ronde OLED display, de MINI Interaction Unit, is zowel een instrumentenpaneel als een centrum voor ervaringen en comfort. De met gerecyclede stof afgewerkte oppervlakken verhogen in sterke mate de esthetische kracht van het interieur door zich te beperken tot de essentiële zaken en hierbij welzijn en warmte toe te voegen.

Authentiek design met opmerkelijke helderheid.
De nieuwe MINI familie is een stap in een nieuw tijdperk en dat tekent zich ook af in de nieuwe designtaal ‘Charismatic Simplicity’. Waarbij traditionele MINI waarden met vooruitstrevende innovatie op een bijzonder authentieke manier worden gecombineerd door het ontwerp te beperken tot de essentie. De nieuwe modellen delen een puristisch design dat rekening houdt met een stedelijk karakter en de innovatieve spirit van de MINI community.

De wielen dicht op de hoeken, een korte motorkap, een lange wielbasis en grote wielen – de proporties van de nieuwe modelgeneratie zijn nog altijd typisch MINI. De visuele driedelige verdeling in de carrosserievorm en het in een contrasterende kleur uitgevoerde dak dat boven de ruitpartij lijkt te zweven maken de nieuwe modellen direct herkenbaar. De oppervlakken van de volledig elektrische MINI Cooper en MINI Countryman ogen bijzonder opvallend dankzij de bijzondere integratie van de details in het design. De verzonken portiergrepen, het ontbreken van wielkuiplijsten en de Side Scuttles onderstrepen het heldere en moderne voorkomen. De kenmerkende schouderpartijen zorgen bij de nieuwe MINI modellen voor een atletisch ogende carrosserie.

Het behendige en compacte karakter wordt versterkt door nieuwe dagrijverlichting in de LED koplampen en de Matrix LED achterlichten in drie verschillende lay-outs op alle nieuwe modellen, zelf in te stellen via de MINI Interation Unit. Deze individuele lichtsignatuur accentueert diverse aspecten van het design en biedt interactie met de omgeving door een speciale ‘welcome’ en ‘goodbye’ animatie.

De elektrische MINI Cooper: het origineel opnieuw uitgevonden.
Ook deze vijfde generatie van de MINI Cooper 3-Deurs weerspiegelt de kernwaarden van het merk. De klassieke ronde koplampen en de fraaie achthoekige grille domineren de voorzijde als karakteristiek gezicht van MINI. De aanzienlijk gestructureerde motorkap draagt bij aan het intrigerende oppervlaktedesign. Zwarte dorpelranden zorgen ervoor dat de volledig elektrische MINI Cooper dichter op de weg staat. De vier verschillende MINI Trims - Essential, Classic, Favoured en JCW – bieden de mogelijkheid je te onderscheiden en geeft de nieuwe MINI een eigen karakter.

De volledig elektrische versies zijn er als Cooper E en Cooper SE. Deze laatste heeft een hoger vermogen en een grotere actieradius. Binnen de nieuwe MINI familie staat de aanduiding Cooper voor zowel de 3-Deurs als de 5-Deurs modellen en de MINI Cabrio.
Cooper is dus niet langer gekoppeld aan een motorversie maar een eigen model binnen de familie geworden.

De 135 kW/184 pk sterke elektromotor in de MINI Cooper E genereert een maximum koppel van 290 Nm, goed voor een acceleratie van 0 naar 100 km/h in 7,3 seconden. Met een vermogen van 160 kW/218 pk en een koppel van 330 Nm sprint de MINI Cooper SE van 0 naar 100 km/h in 6,7 seconden. De maximale actieradius met volle accu bedraagt in de WLTP-testcyclus 305 kilometer voor de MINI Cooper E en 402 kilometer voor de MINI Cooper SE*.

Het interieur: minimalistisch, digitaal, fascinerend en warm.
Het design van de cockpit grijpt terug naar de elegante en minimalistische vormtaal van de klassieke Mini. Dat is te zien aan het slanke en ruimte scheppende dashboard en een multifunctioneel stuur voor het kenmerkende Go-Kart gevoel. Het ronde centrale OLED display - de MINI Interaction Unit - zet een nieuwe standaard met zijn hoge resolutie en valt op door zijn grote ronde vorm met een diameter van 24 centimeter, een mooie knipoog naar het dashboard uit de klassieke Mini.

De nieuwe MINI Intelligent Personal Assistant reageert op de woorden ‘Hey MINI’. De spraakbedieningsfunctie verhoogt het comfort en de bestuurder kan de aandacht beter bij het rijden houden.

De nieuwe toggle bar met vijf tuimelschakelaars onder het ronde display is goed bereikbaar voor de bestuurder. Met de schakelaars zijn talrijke rijfuncties te bedienen. De transmissiehendel is getransformeerd tot een schakelaar waardoor er extra opbergruimte ontstaat tussen de voorstoelen. In het vak voor draadloos opladen zijn daarvoor geschikte smartphones op te laden en te allen tijde toegankelijk.

De met stof afgewerkte delen in het interieur creëren een aangename sfeer. Een speciale 2D-weefstructuur zorgt voor gemakkelijk reinigen en creëert een veelzijdige look van het in twee kleuren uitgevoerde textiel. Er zijn tot zeven MINI Experience Modes die het dashboard tot leven brengen dankzij speciale licht- en kleureffecten rond de MINI Interaction Unit. Dit zorgt voor een bijzondere meeslepende ervaring in het interieur van de nieuwe MINI Cooper.

De stoelbekleding van de volledige elektrische MINI Cooper is gemaakt van kwalitatief hoogwaardig Vescin kunstleer. Alle stof en garen voor bekleding, afwerking van oppervlakken, hemelbekleding en vloerbedekking zijn gemaakt van gerecyclede materialen.

De nieuwe MINI Countryman: volledig elektrisch en avontuurlijk.
De nieuwe MINI Countryman is hoger en langer dan zijn voorganger. De hoogte is met zes centimeter toegenomen en de lengte met dertien centimeter. Het nieuwe model is daardoor merkbaar groter dan de vorige generatie en biedt meer ruimte en comfort.
Bredere wielkuipen en een helder en modern design verhogen de esthetische aantrekkingskracht van deze van nature stoer ogende MINI avonturier. De elegant gevormde C-stijlen komen met een verschillende afwerking afhankelijk van de gekozen MINI Trim, en gebaseerd op een van de vier mogelijke kleuren voor het dak. De rechtopstaande nieuwe Matrix LED achterlichten markeren de achterzijde van de auto. Onder de modelaanduiding valt de achterzijde op door de vloeiende overgang met de zijkanten en de zwarte lijst die de hele carrosserie aan de onderzijde omrandt. De MINI Countryman maakt daarmee nog meer indruk.

De 150 kW/204 pk sterke elektromotor in de MINI Countryman E genereert een koppel van 250 Nm, waarmee de auto van stilstand tot aan 100 km/u accelereert in 8,6 seconden. De beide elektromotoren van de standaard vierwielaangedreven MINI Countryman SE ALL4 leveren samen 230 kW/313 pk vermogen en zijn goed voor een gecombineerd koppel van 494 Nm. Dat levert een acceleratie op van 0 naar 100 km/u in 5,6 seconden. Het maximale rijbereik met volle accu bedraagt volgens de WLTP-testcyclus 462 kilometer voor de MINI Countryman E en 433 kilometer voor de MINI Cooper SE ALL4*.

Het interieur: individueel, multifunctioneel en vol hoogwaardig comfort.
Het interieur van de veelzijdige nieuwe MINI Countryman is het grootste en meest ruime van alle MINI modellen en valt op door de hoge mate van aanpasbaarheid. Het overzichtelijk vormgegeven dashboard en de deurpanelen zijn bedekt met gerecyclede stof met een speciale 2D-weefstructuur. Het design varieert bij elk van de maar liefst acht MINI Experience Modes. Alle acht bieden een maximale personalisatie voor een bijzonder meeslepende rijervaring door de geheel op elkaar afgestemde toepassingen van lichtprojectie in het interieur, bijpassende designs, rij-instellingen en een akoestisch repertoire van elektrische motorsounds. Het MINI Operating System 9 is ook aan boord bij de nieuwe MINI Countryman, inclusief touch- en spraakbediening, het grote ronde centrale OLED display van 24 centimeter en vele nieuwe, digitale extra functies van het MINI Connected Package. Dat alles draagt bij aan meer Go-Kart feeling.

Het multifunctionele stuur valt op door een tweespaaks-design met optioneel een stoffen strook in plaats van de klassieke onderste spaak. Bij de MINI Countryman hebben de ventilatieopeningen een andere, meer verticale vorm dan bij de MINI Cooper. Samen met het hogere dashboard heeft de cockpit in de nieuwe MINI Countryman een geheel eigen karakter.

Aan de buitenzijde vallen de verticaal geplaatste en verzonken portiergrepen op. In combinatie met het panoramadak van getint glas en de duidelijke, gereduceerde vorm van de voorstoelen en achterbank is een bijzonder lichte en ruimtelijke ambiance ontstaan. Door de toegenomen buitenmaten is er ook beduidend meer hoofd- en beenruimte. De vier beschikbare MINI Trims, Essential, Classic, Favoured en JCW, bieden verschillende ontwerp- en uitrustingsniveaus en weten de nieuwe MINI Countryman nog meer een onderscheidend karakter te geven.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

* Voorlopige technische gegevens. Het brandstofverbruik, de CO2­-emissie en het stroomverbruik werden berekend met behulp van methoden die vereist zijn in het kader van Verordening (EC) 2007/715. Deze informatie is gebaseerd op een auto met basisuitrusting voor de Duitse markt: er kunnen verschillen optreden als gevolg van andere wielen, banden en optionele uitrusting.

Foto's en tekst : BMW Group
The Most Dangerous Combination Since Nitro and Glycerine!
Afbeelding
MINI (F57) John Cooper Works Cabrio & MINI Cooper (R50)
Gebruikersavatar
BadBert
Mod virus alert!
Mod virus alert!
Contacteer:
Locatie: Hoogerheide
Berichten: 285
Lid geworden op: 18 jul 2022, 11:45

Re: De nieuwe MINI familie: volledig elektrisch

05 sep 2023, 14:38

Ik heb niet zo veel met het design hiervan....
Mini rijder, cabrio rijder, motor rijder.... tjah, wat niet eigenlijk? :P
-= Onze Mini Cooper-S Cabrio (R52) =-
Gebruikersavatar
Revelator
One wheel wonder
One wheel wonder
Locatie: Oosterhout
Berichten: 28
Lid geworden op: 25 feb 2008, 16:47

Re: De nieuwe MINI familie: volledig elektrisch

06 sep 2023, 10:31

Wat een vreselijk ontwerp, driehoekige achterlichten, BMW heeft duidelijk een nieuwe ontwerper nodig. Maar ja dat is mijn bescheidde mening ;)~

Terug naar “MINI op het Web en in de Media”