Motorolie R53

Hoe houd ik mijn MINI in topconditie.
BurnoutBram
Volledig MINI minded!
Volledig MINI minded!
Locatie: Bree
    unknown unknown
Berichten: 1550
Lid geworden op: 10 okt 2011, 21:24

Re: Motorolie R53

13 jan 2015, 17:48

Klopt. Bij mij was de hoorn een beetje vochtig. Afbeelding
Marcel1973
4 op een rij!
4 op een rij!
Locatie: Rosmalen
    unknown unknown
Berichten: 186
Lid geworden op: 16 sep 2013, 21:04

Re: Motorolie R53

15 jan 2015, 20:32

Nog wel een tip als je olie zoekt: oliewereld.nl.
Recent 6 x 1 liter besteld voor vijf tientjes. Keurige levering, volgende dag in huis.
Mini Cooper S | R53
ajede
Volledig MINI minded!
Volledig MINI minded!
Locatie: Gelderland
    unknown unknown
Berichten: 1732
Lid geworden op: 11 dec 2011, 12:26

Re: Motorolie R53

16 jan 2015, 14:50

Klopt, top site en bedrijf!
Afbeelding
Beetle
Mod virus alert!
Mod virus alert!
Locatie: s-Heerenhoek
    unknown unknown
Berichten: 343
Lid geworden op: 06 okt 2011, 23:06

Re: Motorolie R53

14 mar 2015, 05:24

boris_brznjef schreef:Voor een R53 is een catch can eigenlijk niet nodig.De R53 wil de olie ook vaak nog in het inlaattraject van de supercharger en intercooler rond werpen doordat de olie te dun is eigenlijk

f**k het milieu, gewoon catchtank/opvang en niet aansluiten op ventilatie. Gewoon door overdruk naar atmo ventileren. Zo blijft alles schoon.
bmwdriver
Leerling Mini lid
Leerling Mini lid
Locatie: Velden
    Windows 10 Spartan
Berichten: 22
Lid geworden op: 26 jan 2020, 20:50

Re: Motorolie R53

09 feb 2020, 14:36

leuk topic dit,

Verbaast mij wel dat er toch veel mensen zijn die niet weten hoe ze olie moeten peilen of niet weten dat ze dit moeten doen en verwachten dat de auto dit zelf wel aangeeft.
dit is niet alleen bij mini rijders hoor, zie je bij alle merken. De meeste auto`s tegenwoordig geven dit wel aan met een geel lampje wat ook wel rood wordt bij een te laag niveau. Welk type olie er in moet staat ook gewoon in hetzelfde boekje van de handleiding waar ook in staat dat je regelmatig dingen moet controleren. Oliepeil is niet hetzelfde als oliedruk wat het rode lampje aangeeft als dit aangaat. als dit aangaat wil niet zeggen dat er te weinig olie inzit maar dat de oliedruk te laag is. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Uiteraard als het oliepeil te laag is krijg je vanzelf te weinig oliedruk. Doorrijden met een rood lampje wat te weinig oliedruk aangeeft veroorzaakt schade/slijtage aan je motor.
Olie peilen bij koude motor of bij een motor die warm is maar minimaal 5 min. uitstaat. Tijdens olie peilen peil je het niveau wat in het carter staat, bij een warme motor moet je dus even wachten tot alle olie weer naar beneden is gelopen in het carter.

Algemeen betekent een rood waarschuwingslampje dat er iets is en dat er meteen gestopt moet worden en de motor afgezet moet worden. Olie of koelwater is beide een probleem als je hiermee doorrijd.

Heb nu ook olie besteld voor onze net aangeschafte R53 S, Castrol Edge 5w30 LL in 5Liter en 1 maal 1liter voor reserve in de mini voor onderweg indien nodig.
Bij aankoop mini wist de verkoper niet welke auto er in zit dus ga preventief de olie wisselen met olie filter en de bougies. Bougies zijn ook langer geleden een keertje vervangen dus die nemen we meteen mee.
De cijfers voor en na de W zijn de cijfertjes waar je naar moet kijken in het algemeen. In dit geval dus 5W30 vol synthetisch is het advies om in de r53 te gooien.
De rest van de aanduidingen is alleen belangrijk voor mensen die dit interessant vind. Mini en Bmw adviseert Castrol omdat zij gewoon dit merk gebruikt net zoals andere fabrikanten andere merken olie adviseren. Welk merk olie jij uiteindelijk gebruikt is niet belangrijk als het maar aan de voorgeschreven specificaties voldoet. Dat mensen bij een oudere auto met een versleten motor een dunnere of dikkere olie gebruiken kan ook. En bij circuit gebruik kun je ook andere olie gebruiken maar dan gebruik je de auto uiteraard niet voor het doel waar deze normaal gesproken voor verkocht wordt.

dus kort samengevat als je niet weet welke olie, kijk in de handleiding daar staat welke olie de fabrikant van de auto jou adviseert welke olie te gebruiken en dan kijk je naar de cijfers voor en na de W.
Bij de meeste auto`s is het 1 liter bijvullen als de olie bij het onderste (minimaal) merkteken staat, uiteraard niet meteen een liter erin gooien maar dit in stapjes doen en tussentijds peilen. Dit peilen niet meteen doen na het bijvullen want de olie moet eerst naar beneden lopen dus een minuutje wachten voor het peilen.
Kom je onderweg erachter dat je olieniveau laag is en je kunt geen juiste olie vinden bij het tankstation, automaterialenzaak of kapper of waar ze maar ook motor olie verkopen dan kun je er ook andere motor olie bij doen met een andere aanduiding , bijvoorbeeld je moet 5W30 hebben maar die verkopen ze niet dan kun je bijvoorbeeld wel 5W40 of 0W30 of een andere samenstelling gebruiken. Wel is het raadzaam om hierna een oliewissel te doen, zeker als je een half synthetische met een vol synthetische ole mengt in geval van nood. Te weinig olie is schadelijker dan een ander olie voor de smering.

Laat je een oliebeurt doen bij een garage vraag dan of ze een literfles meegeven voor tussentijds bij te kunnen vullen. Je weet maar nooit wanneer je bij moet vullen onderweg!
op de oprit, bmw 545 station :D
In de garage bmw k1300s :D
mini cooper S R53 2004 FL :icon_top:

Terug naar “Onderhoud en Verzorging”