Close

VERBOD FLITS-APPS IN DUITSLAND

Bestuurders die een flitspaal-waarschuwing in de auto gebruiken, lopen voortaan kans beboet te worden in Duitsland. De Duitse Bondsraad heeft hiertoe de wegenverkeerswet aangescherpt.
 

In de Duitse wegenverkeerswet was al opgenomen dat ingebouwde radarverklikkers en losse apparatuur die ertoe dient om controles aan te kondigen of te verstoren verboden zijn. Sinds 14 februari van dit jaar mogen ook apps met die functie niet meer gebruikt worden door de bestuurder van het voertuig. Tot voor kort was dit nog een grijs gebied omdat telefoons dat niet als hoofddoel hebben maar een functie is vanuit een App zoals bijvoorbeeld het populaire Flitsmeister.
 

Artikel 23 in de Duitse wegenverkeerswet is nu veranderd, zodat het ook om apparaten gaat die naast hun hoofddoel ook de controles kunnen verklikken en/of verstoren. Als je alleen de flitspaal-app installeert, ben je echter niet strafbaar. Alleen het gebruik is verboden. Hetzelfde geldt voor navigatieapparatuur. Veel navigatiesystemen worden geleverd met een vooraf geïnstalleerde flitspaal-waarschuwing. Als je die functie echter permanent uitschakelt, ben je niet strafbaar. 

 

Er zit echter ook nog een flinke een maas in de nieuwe wet. De passage in de wegenverkeerswet verwijst expliciet naar de bestuurder. Andere (mede)passagiers zijn vrijgesteld. In theorie zou de bijrijder een flitspaal-app kunnen en mogen gebruiken. Het probleem daarbij is alleen dat hij de bestuurder ook niet mag worden gewaarschuwd voor flitspalen. Maar dat bewijzen lijkt ons bij voorbaat een lastige zaak voor de aanklager wanneer het op een rechtszaak aankomt.