De specificaties van de Type-R Strobelights
Arjan schreef: Het besturingsapparaatje is 125x75x60mm groot, en is makkelijk in het interieur van de MINI weg te verwerken. De kabels naar de twee universele lampjes (in elke lamp ga je één strobe wegwerken) zijn beiden 1900mm lang. En het geheel werkt op 12 volt. Het geheel heeft tussen de 2,4 en 2,7 Ampere nodig en de lampen zijn 50 Watt.
De specificaties van de auto
Benodigdheden (o.a.)MINI Cooper S '06
- striptang
- combinatietang
- schroefboormachine
- hex + kruisbitjes
- voltage tester
- zekeringen
- isolatietape/ krimprubber
- electriciteits kabel
- tie-rips (bindbandjes)
- soldeerbout
- soldeertin
- vuur
- koud biertje
- ik vergeet vast wat dus ga van een goed gevulde gereedschapskist uit
Voorop wil ik graag stellen dat ik behalve middelbare school verder geen ervaring heb met autotechniek of electriciteit. Ik heb mijn volledige zondag (van 13.00 tot 21.00) eraan zitten sleutelen en mezelf alles aangeleerd. Als iemand opmerkingen heeft of gevaarlijke situaties ziet ontstaan graag even melden!! Ik denk trouwens dat ik het nu in een uurtje of 2 wel voor elkaar zou kunnen krijgen, misschien wel sneller.
Mijn eerste insteek was dat ik de plus en de min onder de aansteker aan de kabels zou vast solderen (later hier meer over). Daarna het kastje onder het stuur (veel ruimte) te monteren en de switch (O/I) bij de knop van mijn subwoofer te monteren in de uitsparing links onder het stuur. (soort bakje)
Ik ben begonnen met het loshalen van de min-pool van de accu. Daarna het verwijderen van het dashboard, eerst even gekeken op verschillende foto's van oa Berthil hoe dat eruit zou zien. Te beginnen met het rechter stuk (zijn trapsgewijs opgebouwd) Gewoon de vingers ergens achter zetten en trekken (werkt dit niet wil een platkop schroevendraaier het ook wel doen)

Daarna het middenstuk. Deze zit bovenin met twee hex schroefjes vast, makkelijk bij te komen met de schroefboor als je een verlengstukje hebt. De hulsjes om de knoppen trek je er makkelijk vanaf. LET OP! Als je een startknop hebt moet je de kabel voorzichtig achter uit de startknop trekken alvorens je het dashboard weg kan leggen. (Ook niet weer vergeten terug aan te koppelen!)

Het linker dash hoeft niet open, wel moet de bak onder het stuur los komen, mij lukte het niet met de hand, dus weer de platkop schroevendraaier erbij. Deze bak zit maar met 2 punten vast.
Nu kan je aan beide kanten de hex schroeven uit de stijlen van het middenconsole verwijderen.
Ook de schroeven in de cupholders kunnen eruit. Nu dacht ik trek je hem zo los, maar nee! Alles zat nog vast, maar er ontstond wel speling. Het probleem zit onder waar bij mij de electrische spiegelregelaar zit. Deze is los te krijgen als je de ring om schakelpook lostrekt (handwerk) en dan zie je hoe het blokje vast zit. Als je dat blokje los hebt ziet het er zo uit:

Ik heb dat blokje losgekoppelt (twee stekkers) en de schroeven los gedraaid. Zorg dat je je schroeven altijd goed bewaart! (liefst op één plek) of weer in de gaten draait zodat je weet welke waar hoort.
Nu kan je voorzichtig al dat plastic naar achteren trekken en los halen van alles. Het wil voorin nog wel eens klemmen (tussen de stijlen) eenmaal los ziet het er zo uit:

De aansteker zit vast met een stekkertje like so:

Alles is nu dus los:

De kabels van de aansteker heb ik in het midden doorgeknipt.
Goed nu komt het stuk waar ik in de problemen kwam. Door mijn onwetendheid heb ik de plus en de min kabel van de aansteker omgewisseld en iedere keer als ik de strobo's erop aansluit brande de zekering door. Met een hoge tolerantie zekering vlogen de kabels in de fik en dat is nou ook niet echt de bedoeling. Uren zitten klooien, opnieuw testen, voltages testen, kabels testen en weer zekeringen wisselen. Ik begreep er NIETS van. Achteraf is het heel logisch en ik weet ook echt niet waar ik aan dacht dat kabel 1 min was en de ander plus en niet andersom.
Ik ben toen na wat googlen online bij een aantal neon forums terechtgekomen en daar op het idee gekomen om dan maar de plus rechtstreeks bij de accu vandaan te trekken. Hadden ze met mijn versterker ook gedaan en de min pakken we gewoon van het chassis.
inmiddesl ziet mijn auto er zo uit:

Met de frisse ideeën in mijn hoofd opnieuw aan de slag gegaan, koud biertje erbij en knutselen maar. Mijn ouders zijn gezegend met een buurman die ALLE doe-het-zelf spullen VEEL heeft, dus de schuur in gedoken en daar een paar meter kabel uit een doos getrokken. Niet van dat slappe autokabelspul, maar massief koperen huis electra kabel (1,5mm).
Een vantevoren gekochte zekeringplug aan de kabel gesoldeerd met aan de andere kant een vork stekkertje (voor om de plus pool) en alles goed geïsoleerd. Dat ziet er dan zo uit:

* die dunnere rode kabel is de voeding en zekering van mijn versterker achterin (mega hippe zekering). De zwarte kabel (dun) gaat op de foto door de bekleding heen naar boven, maar in het echt gaat deze achter de blauwe kabel aan naar het kastje links (waar de electronica van het linker achterlicht zit)

Gewoon een stukkie gaffer- of ductape doet wonderen (of een tierip!)

Schroefje van de linker achterwand los en je kan de kabel er zo achterlangs omhoog duwen.
Toen via de achterbank de plastic wand achter losgetrokken (gewoon trekken) maakt een beetje lawaai alsof je iets breekt maar dat zijn de pluggen die je lostrekt. Dan is het steken vanuit het linkerkastje naar boven richting de bestuurdersstoel.


Rechts is de achterruit, in het midden zie je de kabel langs de achterspeaker lopen.
De kabel nu naar voren trekken in zn geheel tot je alles een beetje voorin hebt. Toen heb ik de deurrubbers losgetrokken en heb ik de kabel vanaf de zijkant in de plastic interieurdelen geduwt (ik kreeg deze niet los)


* Zoals je ziet opeens ook roest! ga zo het topic daarover eens goed lezen.
Eenmaal helemaal voorin aangekomen heb ik de kabel via het wegklikbare deurtje links naar de stuurconsole kunnen leiden.

Nu ik de plus eindelijk voorin heb kon ik met de voltmeter op zoek naar een goede min en kwam daarmee toch uit op de min kabel van de aansteker. (Hierdoor kwam ik er dus achter dat ik ervoor de kabels had omgewisselt).

Een andere kabel aan de min gesoldeerd en het setje even los getest. Het deed het!! MOOI!
Toen ben ik er maar eens even goed voor gaan zitten om te bekijken hoe de min kabel naar het kastje onder het stuur zou lopen. Ik heb toen besloten de min kabel via de holle linker stijl naar achter het stuur te laten lopen

Hier zitten de min en plus kabel alweer aan het stekkertje van de stroboscoop regelaar vast. De plus kabel gaat via een geboort gat de ruimte in linksonder het stuur. Daar heb ik de (O/I) switch ertussen gesoldeerd zodat ik de strobo's aan en uit kan zetten wanneer ik wil. Het contact moet trouwens wel aanstaan ivm de min kabel van de aansteker.

Daarna heb ik de controlebox van de stroboscopen onder het stuur gemonteert. Heel professioneel met 2 tieripjes en een stukkie gaffer tape.

Daarna alle electriciteitskabels netjes opgerold en ergens vastgezet.

End of part 1
Hier eindigt mijn 'how to' nu omdat ik zelf de lampjes nog niet ergens gemonteerd heb. Dat is zeker niet het moeilijkste, maar nu kan ik nog varieren met de lampjes en de kabels van de lampjes hoeven er niet constant in te zitten. Zodra ik een manier heb gevonden om de lampjes te kunnen beschermen tegen spatwater en vuil dan pas ga ik ze permanent monteren.
Hier het filmpje van de settings:
De strobelights in actie!
Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben!!
iDD