Doorsneewasbeurt met emmer en spons richt veel kwaad aan
Auto te lijf met onkruidspuit
Elke automobilist heeft zijn eigen wasfrequentie. Dit varieert van ieder weekeinde tot het moment dat de kleur van de lak vanwege het vuil niet meer te herkennen is. Het schoonhouden van de auto is goed voor de lak, dus voor de levensduur van de carrosserie. Antoon Michielsen van ProTech Lakbescherming uit Moergestel kent de gevolgen van een verkeerde aanpak.
Emmertje sop, spons, flink wrijven, afspoelen en klaar. Zo wast de gemiddelde automobilist zijn voertuig. Meestal is er dan al veel kwaad aangericht. Het vuil op de auto wordt door de spons opgenomen, die vervolgens meer op schuurpapier lijkt – met krassen als gevolg.
Antoon Michielsen stelt een andere aanpak voor: „Kijk eerst wat voor soort verontreiniging er op de auto zit. Beginnen met het vernevelen van een insectenreiniger op de nog droge auto is het beste. Het is van belang deze reiniger goed te laten inwerken. In de tussentijd kun je met behulp van een detergent – autoshampoo of vloeibaar wasmiddel– een sopje maken in een speciaal voor dit doel gekochte onkruidspuit. Benevel vervolgens met deze oplossing de hele auto, ook met het doel het vuil alvast los te weken.
Daarna zijn de wielen aan de beurt. De remstof op wielen bestaat deels uit metaaldeeltjes van de remschijven. Kies voor het inspuiten een velgenreiniger op zeepbasis, die onschuldig is voor ogen, handen én lak. De agressieve variant met zuur als basis maakt het probleem alleen maar erger. Neem een schilderskwast om hoeken en gaatjes te bereiken. Het vuil komt dan goed los, waardoor ook minder van het middel nodig is. Let wel, alles vindt plaats op een droge ondergrond, want het effect van de insectenreiniger en de velgenreiniger is veel minder groot als de auto al nat is.”
Spinrag
Als het vuil op de auto is losgeweekt, moet het voertuig goed worden schoongespoten met een tuinslang of hogedrukspuit.
Spuit bij gebruik van een hogedrukspuit altijd onder een hoek en zorg voor een afstand van minimaal 40 centimeter tussen de spuitlans en de lak. De auto is nu voor 90 procent schoon, terwijl de lak nog niet is aangeraakt en er geen mechanische schade is toegebracht, zoals krassen in het jargon worden genoemd.
Pas na al deze handelingen verschijnt het vertrouwde emmertje sop ten tonele. „Gebruik een grote, schone spons”, adviseert Michielsen. „Bij het insoppen van de auto moet altijd in de lengterichting worden gewerkt, dus maak nooit draaibewegingen. Wie dit wel doet, krijgt spinrag, een witte aanslag waarin de draaibeweging van de spons te zien is.”
Veel consumenten gebruiken een autoshampoo met wax, maar dat is ten sterkste af te raden. „Wax maakt de auto niet schoon, maar laat een vet laagje op de lak achter. In eerste instantie is glans het effect, maar de wax trekt daarna juist versterkt stof en vuil aan”, weet Michielsen. „ Het is ook een fabeltje dat hoe meer schuim er op de auto zit, hoe beter deze gereinigd wordt.”
Kunstzeem
Na het insoppen is het moment aangebroken om er met water het resterende vuil af te spuiten. De auto is nu helemaal schoon en kan worden drooggezeemd. Michielsen: „ Kraanwater is hard, met veel kalk. En kalkvlekken willen we niet zien na een uurtje zwoegen op de zaterdagochtend. Er bestaan autoshampoos met osmose die na het zemen minder kalkvlekken geven. Maar eenvoudiger is het om een dopje azijn toe te voegen aan het water, waarin de zeem regelmatig goed moeten worden uitgespoeld. Er bestaan ook ontkalkers om aan het zeemwater toe te voegen.
Ik raad aan een kunstzeem te gebruiken. Dergelijke zemen zijn altijd zacht, terwijl natuurzemen langdurig vochtig gemaakt moeten worden voor hetzelfde effect. De natuurzeem van de verwarming pakken en direct de auto gaan drogen is dus niet aan de orde. De zeem werkt dan namelijk als schuurpapier.”
Na het droogzemen is het voertuig helemaal schoon en het wasproces afgerond. Deze methode vergt wellicht wat meer tijd dan de gemiddelde automobilist gewend is, maar de auto is én schoon én niet beschadigd.
Sahararegen
Onvolkomenheden in de lak zijn na het wassen zowel zichtbaar als voelbaar. Een aantal van deze beschadigingen is gemakkelijk te verhelpen. Hars van bomen kan verwijderd worden door te deppen met brandspiritus. Teervlekken verdwijnen met wasbenzine. Voor verfspatten en staalsplinters, bijvoorbeeld nadat de auto een tijd langs een spoorlijn stond geparkeerd, is het verstandig bij de specialist langs gaan.
Voor de roestpuntjes op de lak als gevolg van een zogenaamde Sahararegen heeft Michielsen een verrassende oplossing. In deze regen wordt zand meegevoerd dat zijn rode kleur aan het hoge ijzergehalte dankt. Dit gaat roesten op de auto. „Met velgenreiniger van ProTech verdwijnen dergelijke puntjes.”
Wie nog verder wil gaan voor een optimaal eindresultaat, kan volgens hem bij ProTech terecht voor Maxi- Shine. Dit werkt snel en eenvoudig. Breng een beetje van het middel met een vochtige spons op de auto aan –in de lengterichting, ook op ruiten en kunststoffen– en wrijf het daarna met een vochtige doek na. Je ziet de auto droog worden en de lak blinken. Nog even nawrijven met een droge doek en de auto glanst alsof hij nieuw is. Ook ideaal wanneer een schone vierwieler na een regenbui weer helemaal onder de kalkvlekken zit.
bron: www.protechgent.be
Hoe was ik mijn auto volgens Protech
Onze sponsors