Slechte tijden voor automobiel-industrie
Dreun voor bumperbouwer Polynorm
BUNSCHOTEN – Een wereldwijde reorganisatie moet auto-onderdelenmaker Polynorm uit Bunschoten winstgevend houden nu alle grote automerken de zijwanden, motorkappen en achterkleppen vaker in eigen beheer maken. Gisteren kondigde Voestalpine Polynorm aan dat zij 102 van de 830 arbeidsplaatsen schrapt. „De moeilijke situatie houdt nog zeker aan tot 2009”, zegt bestuursvoorzitter Wim Spierings.
Lange tijd wist toeleveringsbedrijf Voestalpine Polynorm in Bunschoten aan de dans te ontspringen. De hooginnovatieve locatie, die onder andere motorkappen maakt voor Mini en Mercedes, is sterk in de „complexe buitendelen”, verklaart algemeen directeur Arend Buter. Maar zelfs in die gewaardeerde positie blijkt Bunschoten niet ongevoelig voor de aardverschuiving die zich de afgelopen vijftien maanden heeft voorgedaan. „Het aantal aangeboden opdrachten door de auto-industrie is met zeker 65% teruggelopen”, stelt Spierings. Volgens hem is sprake van structurele overcapaciteit. Moeizame verkopen van personenauto’s zijn één verklaring. Verder hebben automerken de laatste jaren zowel in West- als Oost-Europa uitgebreid. „Daar komt nog bij dat de nieuwste fabricageapparatuur veel efficiënter is.” Een nieuwe productielijn spuugt per uur veel meer bumperdelen. „En dus produceert men carrosserieonderdelen liever in eigen huis”, concludeert Buter.
Zuur genoeg betalen Polynorm en – vooral – de gedwongen ontslagenen nu voor de afspraken die Duitse en Franse vakbonden wisten te maken. Zij dwongen grote autofabrikanten banen te behouden. „Die belofte belet het inschakelen van toeleverende bedrijven”, weet Spierings.

• Grote kans dat de motorkap uit Bunschoten komt.
Voor ingrijpen bij Polynorm, onderdeel van het in Wenen beursgenoteerde staalconcern Voest Alpine AG, lijkt dus geen alternatief.
Spierings: „Vorig jaar is op onze locatie in de Verenigde Staten al gereorganiseerd. In het Duitse Schwäbisch-Gmünd hebben we net een ingreep achter de rug; het aantal arbeidsplaatsen daalde er van 500 tot iets boven de 300.” Nu is Bunschoten aan de beurt, waar één op de acht werkplekken verdwijnt.
„Onverwacht is het niet”, zegt Jacqueline Lohle van FNV Bondgenoten. „Kaderleden maakten zich al langer zorgen. Net als NedCar lijdt Polynorm onder de malaise in de autobranche. We zullen ons inzetten voor een goed sociaal plan.”
In het gevecht om de autoonderdelenindustrie trekt Nederland niet altijd aan het kortste eind. Zo komen allerlei kunststofonderdelen voor MG Rover, Landrover en Bentley tegenwoordig uit Polynorms vestiging in Roosendaal. De ontmanteling van het zusterbedrijf in het Engelse St. Helens, dat tot nu toe de Britse merken beleverde, is in juli afgerond. Spierings: „Dankzij die stap hoeven er in Roosendaal geen arbeidsplaatsen te verdwijnen.”