




Ik ben op deze foto's nog niet erg onder de indruk

Mini aufgepasst
Dit is het wapen waarmee Audi (vooral) de Mini zal gaan bestrijden. Audi beweert dat het een echte premium auto is, met het uiterlijk van een wagen uit het B-segment.
Audi’s kleinste meet 3,95 x 1,74 x 1,42 meter (l x b x h) bij een wielbasis van 2,47 meter. Dat is langer, breder en hoger dan de Mini. De wielbasis is bijna precies gelijk. Een erg ruime achterbank kun je dus niet verwachten in de A1. De bagageruimte is overigens 267 liter groot met de bank omhoog en 910 liter met de bank plat. Wat je wél kunt verwachten van de Ingol-stadsrakker, is een bouwkwaliteit die niet voor de rest van de Audi’s onderdoet. Het interieur en het exterieur zijn verregaand naar eigen smaak aan te kleden. De opvallende boog die van de A-stijl naar de C-stijl loopt kan bijvoorbeeld in verschillende kleuren worden gespoten. Ook is een S-line pakket leverbaar met een grotere dakspoiler, andere velgen etc.
Het uiterlijk moest zowel bij mannen als vrouwen in de smaak vallen en daarom ziet de A1 er wat gematigder uit dan de conceptauto. Hij is, zogezegd, minder bozig. Toch staat hij met zijn ‘vierkante’ lengte-breedte verhouding stoer op z’n wielen. De brede wielkasten die plaats bieden aan 19” wielen versterken dit effect nog eens. Op de driedimensionale achterlichtunits na, is het uiterlijk van de A1 verder redelijk voorspelbaar. Het alom bekende familiegezicht is zonder al te veel kneedwerk op de voorzijde aangebracht.
De uitrusting is, mits je betaalt, vergelijkbaar met die van duurdere Audi modellen. Zo beschikt de A1 desgewenst over een Audi MMI infotainmentsysteem, dat zich laat aflezen middels een uitklapbaar scherm in de middelconsole. Het systeem is compatibel met alles wat de consumentenelektronica-industrie tegenwoordig in de schappen legt. Muziek schalt via 14 speakers met een totaalvermogen van 465 watt richting de trommelvliezen van de inzittenden. De A1 heeft kortom, alles wat de ‘jonge stadsbewoner’ zoekt in een auto.
Wat de klant tegenwoordig ook zoekt is een laag verbruik. Audi heeft dit onder andere gerealiseerd door de A1 slechts met kleine turbomotoren met start-stop en remenergieregeneratie uit te rusten. Het zijn alle vier bekende VAG blokken, te weten de 86 pk 1.2 TFSI, de 122 pk 1.4 TFSI en de 1.6 TDI in 90 en 105 pk uitmonstering. Een zeventraps DSG bak is op alle motoren leverbaar om het verbruik te drukken. De uitstoot van de 1.6 TDI modellen ligt onder de 99 gram per kilometer. De A1 krijgt een speciaal programma op het infotainment systeem dat de bestuurder moet helpen om zo zuinig mogelijk te rijden.
Het gewicht van 1.045 kilo draagt niet alleen bij aan een laag verbruik, maar ook aan een agiel weggedrag. Daar zorgen bovendien de relatief grote spoorbreedte en de elektronische sperfunctie voor. Daarnaast is de stuuroverbrenging zeer direct. De A1 blijft daardoor wendbaar in de stad en sportief daarbuiten. In Genève kan iedereen zelf gaan kijken of men zich bij BMW zorgen moet gaan maken.
Onze sponsors